Digital clock

Wednesday, 27 November 2013

SAYU HATI MAMA..

SOALAN DARI NURIN petang semalam.

Nurin: mama, kita ada soalan nie nak tanyer mama..
Mama: ha ape dia?
Nurin: macam nie, orang yang dah mati tu dia dah tak der la kan...
Mama: ha la..
Nurin: Tapi orang yang hidup tu asyik ingat je kat orang yang dah mati tu, macam mane ye?
Mama: kalu orang yang masih hidup, teringatkan orang yang telah meninggal dunia..orang tu kenalah sedekahkan la Al-Fatihah untuk orang yang telah meninggal dunia tu..macam mama sedekatkah Al-fatihah untuk arwah atok..
Nurin: OOOO betul le..same je mcm mak [pengasuh] cakap.
Mama:ape yang betulnyer? ape mak [pengasuh] cakap?
Nurin: mak cakap pon macam mama cakap le, kena sedekahkan Al-Fatihah..
Mama: ye la kenape tanye macam tu?
Nurin: errrmmm kita teringat mak ngah Ijan...
Mama : OOOO, kakak sedekah le Al-fatihah untuk mak ngah Ijan,lepas solat, lepas tu doa ye..tahu tak nak doa ape?
Nurin: semoga mak ngah Ijan, atok ditempatkan dekat syurga kan mama...
Mama : Ye sayang,pandai pon..tetiba sayu pulak hati mama bila anak tanye soalan macam tu..Al-Fatihah semoga roh mereka dicucuri rahmat, Amin.....

Semenjak 2 menjak nie, anak-anak teman menayekan pelbagai soalan yang kadang2 teman pon tak terpikir yang depa nie pikir sampai macam tu sekali...tapi alhamdulillah la,,sib baik soklan2 tu  soklan yang berfaedah tau...

Hari nie time solat je,tengah dok baca surah Al-Fatihah tu tetiba je hati nie sedih/sayu je rasenyer...Ya allah teman betul tak sangka nurin akan tanye macam tu..teman ingat bebudak seusia nurin nie tak terpikir hal-hal macam tu,,, nurin dengan arwah sepupu teman tu dia panggil mak ngah..
masa dia umur 3thn arwah ada dok dengan kami sekejap sementara praktikal..lepas tu abis praktikal dia masih dapat berkhidmat dekat telekom ttdi tu lagi..then dia pindah dok rumah bujang dekat gak gdn kawasan rumah kami, tapi jarang jugak berjumpa..sesekali arwah dtg gak jenguk bebudak nie...

memang jarang pon jumpe, bila dia dah kawin last year august 2012..lagi le jarang nk jumpe....
Allah lebih sayangkannya pada tanggal 9/1/2013 dia telah dijemput ilahi...
Dia pergi akibat kemalangan jalan raya bersama suaminya..tetapi hanya dia yang dijemput...olehnya..

Al-Fatihah.....





2 comments:

  1. Al Fatihah....

    Budak2 tengah membesar...banyak yg diaorang nak pelajari...

    ReplyDelete
  2. betul tu kak, alhamdulillah le perkara yang baik..

    ReplyDelete