Digital clock

Friday, 24 November 2017

BUAT YANG TERBAIK

BUAT YANG TERBAIK

Terbaik?

Untuk Apa?

Mama nak buat yang terbaik untuk keluarga, untuk korang,
Kadang-kadang mama stress tau, dengan ragam korang, nak menangis pon dah rasanya..

Sebab apa nie?

Sebab korang, tak adil dengan mama, hua hua hua..dengan papa korang asyik jadi yang baik je walau bukan yang terbaik.tapi dengan mama, ya adoiii sampai nak terkeluo anak tekak mama nak oiiii..

Ermm mama nie buat CHURHAT ka CRITA nie?

Apa2 je laa..Mengisimasa dok depan pc, nanti korang dah beso baca la yee..kot dapat jumpa entry n blog nie..tapi korang tak yah risao la MAMA TETAP SAYANG KORANG, marah2 tu gimik jee biasala, mama punya kuasa hihihi..

#TAPI MAMA NAK KORANG INGAT YE, MARAH MAMA SEMUA BERSEBAB DAN NYATA
#TAPI KORANG KENA INGAT, MARAH ALLAH TAK NAMPAK NYATA,TAPI KENA PEKA
#TAPI ALLAH SENTIASA ADA
#TAPI MAMA TAK SELAMANYA ADA.

Hokey. MAMA SAYANG KORANG...

#SEMOGABERJAYADUNIAKHIRAT

                                                   
                                             Si Oren, Mereka Anugera Awal Kami
                         Ohhh Anak.. Makanya mama korang semakin bertambah usia..

Si Adam Penyeri Hari Kami Sekeluarga
#merekaamanahuntukku

Thursday, 16 November 2017

UPDATE TERKINI FAMILY LAH

Ha tahun 2017 nie, udah nak hujung tahun dah kan, baru nak update hampeh tobu betul keh keh keh..Tak pe laaa nak update jugak.

Aku dah ada orang baru dalam family, lahirnya pada 25.8.2016..ermm kejadian untuk dia lihat dunia amat memberikan kesan terhadap ingatan korang...Sakit 3 Hari Sebelum due date, Bukaan 3cm 3hari,
12 Jam dalam Labour Room open at 5cm onlyyyyyy, Dok bilik OT 30minit keluarkan anakku yang ke3, Tak Selesai disitu saja...Pakar Bedah bilang, awak ada cyst di tiub falofio, dah rosak, awak tak tahu ke, kita kena buang ya disebelah kiri, myb awak pragnant guna sebelah sahaja.

Allahuakbar, ini rupanya khabarnya dari apa petunjuk yang aku dapat, sakit kontraksi hanya disebelah kiri, jalan normal tidak buka sepenuhya, rupanya Allah nak memudahkan segala urusanku ketika selesai melahirkan..So Alhamdulillah memang Allah permudahkan segalanya, sebab sekali harung jaa kan tak perlu menanggung sakit dua tempat...Syukur Syukur.

Ok Cukup le intro takat tu ja...padat dah kot, Alhamdulillah sekarang semuanya dah normal..Muhamad Adam Lukman nama diberi, Dah 1 TAHUN 3 BULAN dah usia...



 




Saya Lah Muhamad Adam Lukman

Wednesday, 15 November 2017

Menangis Blog Akak

Aduhai ini kalau kata menderha memang dah kategori menderhaka dah nie, dah bertahun balik nak balik rumah jenguk org tue kan... ya Allah ampunkan aku...

Choiiiii, mintak simpang kooooo perkara macam tu, tapi kalau akak tak balik pon hanya asbab yang satu la gamaknye MATI...betul la kan? mati itu pasti.

Tangan dah krem benonye udah lama idak mengarang, dlm blog asyik dok membuat copyryting n promot produk dekat IG,Page N FB ja kak oiii..



BLURRRRR LAA Akak Akak oiiii..Ate ke lagi teman teman hakak kat sini?

Tak pe la, siapa suka bace n jengok yee..

Ape boleh buat keputusan semua ditangan anda..

AYAT SENTAP ke hahahahahaha...




Monday, 1 August 2016

******BULAN PENANTIAN AUGUST 2016********


Aduhhhh nie memang bersawang giler  laa blog teman nie..

Hari tu kalau tak silap ada dah taip2 tapi separuh jalan stop langsung tak pulish.teruk betul perangainyer kan hahahah.

Erm banyak benonyer cerite nak cerita..

1] Teman Ngangdung Setelah 7 Tahun Beristirehat.

2] Teman punyer alahan yang tak suke mengadap segala jenis SCRINT.

3] 5 Bulan ngandung ade beeling.

4] Cek dekat Swasta je..Klilik KK JAUH BEBENO, N BUANG MASA HUHUHU

5] Bulan pose, perot asyik mengeras je 7 Bulan Preggy.

6] Raya pulak macam udah sarat bebeno. kaki pon abis bengkak kome oiii.

7] Start Cuti Raya, DI kg tak boleh tido baring........DUDUK AJE LE TEMAN TIDO ATAS KERUSI MALEH...bertambah maleh le teman kalo rgope itu..

8] Time Perot Mengeras meang tak boleh nak bergerak...

9] 36 minggu 2 ari udah merasa sakit pinggang yang teramat sangat . dari pukul 11 pm sampi 2am teman menahan ingat nak bersalin dah, dapat le terlelap mate malam tu, bangun pagi hilangg sakitnyer...Aumakk masin acah-acah [ulak dia..

10] Sehari selapas tu, ada keluar tanda lendir pink coklat pulak, ingat ha betol dah nie udah nak keluo le si cilik  nie,,ate dalam perot nie aje cergodek beno dia...Akey panjang nie gamaknyer..MUDAH-MUDAHAN moga sihat cerdik bijak  pandai, Baik Budi Perketi dan mempunyai Akhlak Mulia, insyaallah.

11] Pi sepital, cek jalan 2cm, Udah 4 ari balik dari sepital till acah2 mama... dia masih mahu menambah tenaga dan barangkali dia malu..hihihih..tak pe tak pe mama sentiasa menanti.

12] Orang asyik tanya udah cuti ke? Ape dibuat cuti..rgogi je cuti teman,, dok rumah teman sorang jugak, balik teman dok opis, sakit ke teman ada kengkawan..n xpayah nk turun tangga bagai..cuch je kuar pintu opis keta teman udah mengunngu teman depan opis hahaha.

13] Tetamu datang beraya, tetamu membawa juadah hihihi.rezeki teman gayenye..

14] Ermmm persiapan sederhana sahaja..Perkasas 10 Tahun lalu diguna kembali, Alahmdulillah barang yang lama jangan  dibuang.

15] Hari nie udah 37 Minggu, Barangkali minggu keberapa si cilik nie nak keluo ye..


****10 Tahun dulu beruda je yang  xsited****

**** 10 Tahun Selepas Kami Berempat****

*MAMA*PAPA*KAK LONG*ABG NGAH*

Tuesday, 17 November 2015

BERKERAWANG DAH WEH..

Nak cita pasai apa pon tak tau....
Tu la sekarang nie tak tau le sebok tang mane?..dah sampai naik lupa ada blog sendiri..

Erm CITE CITE, Nak citer pasai ape ye??
Teman citer sikit la tentang kenali diri dan potensi diri..Baru2 nie ada la ikuti kelas nie..just simple tapi memang berbaloi dan santai..Ha daripada itu, teman pon berteam2 la dengan ahli2nya..tingkatkan ilmu, mahirkan diri, berkongsi segala ilmu yang dipelajari semoga segala manfaat dapat dikongsi bersama, isnyaallah,

Maka dari apa yang dipelajari, alhamdulillah telah membuahkan hasil, Syukur. Benar lah apa dikata, bukan senang nak jadi senang, dan bukan susah nak jadi susah..BETUL KE BETUL?

So, intisari pertama yang saya pelajari adalah SYUKUR [qada syukur]..Apa la pulak qada syukur nie bagai..kata seminar kenali diri? diri sapa yang kita nak kenal ye dak? prospek ke? kawan2 ke? or teman baru in seminar tersebut?..MAKA JAWAPANNYA, adalah kenali diri sendiri....dan qada syukur tu kita sendiri yang kena lakukan, list segala syukur kita, sejak dari kita beusia 6 thn sehingga sekarang..

Apa maksudnya?

Haaa, kaji semula apa yang kita terlupa untuk ucapkan syukur. Sebab dari kita qadakan syukur, maka insyaallah dengan sendrinya kita juga dah tahu akan nilai diri kita .CONTOH: 1] Syukur masa umur 6 tahun abah hantar aku ke sekolah tadika,.2] Syukur, abah beri yang terbaik untuk kami adik beradik dll. Nampak mcm simple tp meninggalkan kesan yang amat mendalam pada diri sendiri. Masyaallah hebat rasanya time tu..tp apa yang saya boleh katakan, jika hati tenang, jika minda segar, maka insyaallah kita dapat peroleh manfaat itu..Kalu kome tak percaya kome boleh lakukan..

cara2nya:

Listkan semua qada syukur kome atas kertas dari usia kome 6thn smpi le sekarang..Cuba kome buat barghu kome tau..

**Pesanan: sebelum lakukannya, diri kita harus tenang, Berselawat lah dan upknlah Bismillah.. dlm keadaan rela dan berserah kerana Allah, coz kita kan nk qada syukur kita..so kita kena buat dengan ikhlas..insyaallah kome akan rasa nikmatnya, kome akan ingat dan kenang semua segala apa yang kita peroleh dulu sebelum sekarang..selepas itu ucapkanlah alhamdulillah, TQ Allah..

Ok, takat nie dulu kelas qada syukur kita ye..semoga kita semua beroleh manfaatnya..nanti teman kongsi lagi pin point menarik untuk kome k...FAHAM KE FAHAM..Jika kome sudi la...

tq coz sudi baca coretan teman..tq alls.


Friday, 14 August 2015

UDAH LAST DAY....

Apa khabar semua..
Mak Aihhhh, lama gila tak masuk rumah nie...udah bersawang lagi bejerambai pulak huhuhu,,,
Lama kan korang pon dah malas nak baca blog teman ye..
Ate tak pe kalu rgope itu..teman nak keluo rgumah tak nak balik lagi dah...teman mergajuk nie......hahahaha...Kome mesti kata kat teman ate pergi le ye kan????? menrgecor dah ayo mate teman nie..tak sorgang pon nk pujuk teman..Lantaknyer le nk pujuk ke hidak ke...teman nak nuleh juge...
kome tak nak bace kome negok gambo je ye...

N3..SEMINGGU SEBELUM RGAYE

Ha citernyer rgope ini..teman tahun nie nk sambut pose dengan rgaye..beria sikit le..sikit je tau..bukan banyak pon ala kadar sekadar nak merase je....Teman cat rgomah..kan dah update margen..Lepas tu nk seminggu nak rgaye teman hias le rgomah teman yang x sebeso mana tu..simple2 je x der perabot baru, x der rhomah baru, barang lama tukar baju je....ok la jom nengok rgopemana deconyer...


Niele Deco Simple Dari Teman...
Lawo ke Hidak???


 Ha nie la family teman...
selfi je..x der sapa nak ambik gambo yang lain turn rumah mertua

Sesi Salam2, Dapat Duit Raya...hihihi


Nie Raya ke 3, 
Tak Raya kemana pon konon nak balik Kedah, Tapi Mertua x sihat pulak
Jadi Kami pi Ronda2 Lumut Je la...

Selfi2 1 Family sikit hihihi....Nak pulak asben teman tu selfi2



Ha yang nie, Abang Sado Katanye..Akai Panjang Ragam pon Banyak...








Monday, 29 June 2015

PENAT + PUAS

Salam ramadhan semua...
ermm lama beno x bersua..ernn banyak tido dari berjaga-jaga blog teman nie kan..entah le banyak beno penyakitnye semenjak dua menjak nie..membaca blog org rgajin beno.nk mengemas rumah sendiri haram...xcheli..rumah tangga teman rajin jugak le ala2 gitu hihihi...ok la banyak sebenarnyer nak cite nie panjang lebo..activiti ramdhan tahun nie..bersemangat le rgopenyer...ok nak tau apa activiti tu jom kita tengok apa yg teman buat ye....

Ermm nie bahagian ruang tamu yang tak berape beso le ka..tp alhadulillah le rezeki tempat berteduh ye dak..nie kali pertama kami cat setelah 10tahun mendiami rumah ini..
Nie ruang meja makan teman sebelum dan selepas dicat..cat pon warna2 pastel je.Erm lepas siap je mengecat tetiba rasa lapan je rumah mungkin sebab warna dia kan[white apple dgn ape yellow tah nama satu lagi [nippon pain].senang nak maching dengan langsir ke perabot ke..tone pon dlm gambar x perasan sangat tonenyer..
 
Nie pulak bahagian separa dapur n ruang tamu,,hihii nie siap sepenuhnya 3 ari sebelum ramadhan..nak sambut ramadhan la katakan...

Hari sabtu hari tu keluar, cadang nk beli baju raya bebudak nie..dari pakson nak ke jusco jln jem pulak..tukar haluan menuju ke tesco akhirnya..Pi pakson berjam2 jugak sekalinya lain yang dicari lain yang dibeli..budak debob dekat atas nie aje susah beno nak cari baju n seluar yang sesuan dengan dia..bukan kata nak yg branded..yg murah pon tak pe..janji puas ati n sesuai dengan dia..tpi memang x der yang sesuai dengan dengan badan dia huhuhu..kiki lala, polo n macam2 tp mama pulak x berkenan sama je paternnya..kan..hahaha memang x dpt le anak2 oi baju kirang dekat pakson nie..si nurin pon tak der yg berkenannyer..aje sekse no..org lain dtg shopping betingkek2 deme membeli...
Ermmm sekali mama beratur nk membayo..sarung kusyen semata hahaha...sekalinya dekat tesco mcm2 mama membeli hihihi..penat je pi tawaf pakson bagai..baju peach kanan tu udah usha seminggu sebelum pose..tp x beli pon just try je hahaha..tengok handsom pulak budak debob tu pki kan..so ri sabtu tu terus je la beli..coz dah ada dlm list gitu..





Semalam ahad, sambung lagi tawaf the store pulak cari baju untuk nurin lebih kurang sama jugak le kesahnyer mcm pi pakson tu.tp baik sikit la..coz ujung2 time nak ca alib but tu..terjah lagi tmpt2 baju offer raya dekat depan pentas..nasib ade la yg berkenan diati n yg dia berkenan..masa dekat dalam tu berlambak2 baju..tp memang x der yg sepadan dengan dia..dia nie tinggi orgnyer...pastu umur 9thn x mau de pakai baju kartun2 nie bagai..ermm lupa lak nak ambik gambonyer..ha citer kasut kat atas pulak..dri ari sabtu tu dari pakson sampi tesco n kerumah nurin jln kasut yg dah putus talinya + lekang sikit la tapaknyer...cari2 punya cari 2 ari, hari kedua bru dapat kasut yg sesuai n berkenan diati,,regenye pulak mengalahkan kasut mama..saiz pon mama boleh pakai saiz kasut dia..beso beno kaki dia weh oi...mama ambik simple design je..dia lagi suke..mcm kasut mama katanyer..hahaha
nampak tak? mesti mama masa kecik pon suke meregek kasut tinggi kan hahahaha...




Nie projek sejam sehari hihihi..teman peruntukan masa sejam ja..untuk buat kudap2 raya nie..so dlm masa sejam siap le sesikat pisang, n setengah kilo tepung untuk kerepek gunting tu..kang kalu teman ambik masa lebih kerja lain tak siap hahahah..barru sehari..kerepek gunting udah tinggal 1 1/2 balang, kerepek pisang pon gitu...ate siang puasa memang le gemo bebeno ngadapnyer.cuba udah rase esok idak dipandangnnyer..udah nak abeh esok baru sebok nak mencari..tak gitu kome??

ok la, panjang lebo pulak teman mengarang citer peram nie kan..nanti teman masuk citer combine lagi la..ye.....da...