Digital clock

Tuesday, 17 November 2015

BERKERAWANG DAH WEH..

Nak cita pasai apa pon tak tau....
Tu la sekarang nie tak tau le sebok tang mane?..dah sampai naik lupa ada blog sendiri..

Erm CITE CITE, Nak citer pasai ape ye??
Teman citer sikit la tentang kenali diri dan potensi diri..Baru2 nie ada la ikuti kelas nie..just simple tapi memang berbaloi dan santai..Ha daripada itu, teman pon berteam2 la dengan ahli2nya..tingkatkan ilmu, mahirkan diri, berkongsi segala ilmu yang dipelajari semoga segala manfaat dapat dikongsi bersama, isnyaallah,

Maka dari apa yang dipelajari, alhamdulillah telah membuahkan hasil, Syukur. Benar lah apa dikata, bukan senang nak jadi senang, dan bukan susah nak jadi susah..BETUL KE BETUL?

So, intisari pertama yang saya pelajari adalah SYUKUR [qada syukur]..Apa la pulak qada syukur nie bagai..kata seminar kenali diri? diri sapa yang kita nak kenal ye dak? prospek ke? kawan2 ke? or teman baru in seminar tersebut?..MAKA JAWAPANNYA, adalah kenali diri sendiri....dan qada syukur tu kita sendiri yang kena lakukan, list segala syukur kita, sejak dari kita beusia 6 thn sehingga sekarang..

Apa maksudnya?

Haaa, kaji semula apa yang kita terlupa untuk ucapkan syukur. Sebab dari kita qadakan syukur, maka insyaallah dengan sendrinya kita juga dah tahu akan nilai diri kita .CONTOH: 1] Syukur masa umur 6 tahun abah hantar aku ke sekolah tadika,.2] Syukur, abah beri yang terbaik untuk kami adik beradik dll. Nampak mcm simple tp meninggalkan kesan yang amat mendalam pada diri sendiri. Masyaallah hebat rasanya time tu..tp apa yang saya boleh katakan, jika hati tenang, jika minda segar, maka insyaallah kita dapat peroleh manfaat itu..Kalu kome tak percaya kome boleh lakukan..

cara2nya:

Listkan semua qada syukur kome atas kertas dari usia kome 6thn smpi le sekarang..Cuba kome buat barghu kome tau..

**Pesanan: sebelum lakukannya, diri kita harus tenang, Berselawat lah dan upknlah Bismillah.. dlm keadaan rela dan berserah kerana Allah, coz kita kan nk qada syukur kita..so kita kena buat dengan ikhlas..insyaallah kome akan rasa nikmatnya, kome akan ingat dan kenang semua segala apa yang kita peroleh dulu sebelum sekarang..selepas itu ucapkanlah alhamdulillah, TQ Allah..

Ok, takat nie dulu kelas qada syukur kita ye..semoga kita semua beroleh manfaatnya..nanti teman kongsi lagi pin point menarik untuk kome k...FAHAM KE FAHAM..Jika kome sudi la...

tq coz sudi baca coretan teman..tq alls.