Digital clock

Wednesday, 16 July 2014

KEMAS MENGEMAS NAK RAYE KOME

Semperna cuti Nuzul Al-Quran, teman ambik kesempatan nak kemas mengemas rghumah le...banyak tau sebenarnyer tugasan yang teman kena selesaikan sebelum ujung minggu nie or last date sabtu 19hb hihihi, ate itu le pon minggu yang terakhir ye dak..minggu depannyer udah le sebok nak balik kampung.....

Ha semalam teman, lepas sahur je ambik mood tidur dulu, tapi sebelum subuh tu mesen udah jalankan tugas..membasuh lansir n sarung kusyen, errmm tahun nie idak bertuko pon langsir n sarung kusyennyer basuh pakai semula je.tak mau le nk membazir ye dak..bende boleh pakai lagi..sarung kusyen tu teman tuko yang udah sedia dibasuh 2 tahun sudah punyer.. janji bila nak raye je teman basuh yg dah guna tuko le yang lain pulak, nampak le bertuko kan..perkakas lain pon idak le bertuko baru,, tapi bertuko pakai je...

Karpet?  ermmm ada jugak le.tapi macam yg lain jugak le..abis je bulan raye...gulung semula karpet tu lepas tu simpan elok2..ada hari2 tertentu je guna pakai karpet tu, yang pelasah pki karpet biasa2 je..karpet yg gulung semula tu pon bisa2 je..bukan le bulu karpetnye tebal 3inchi hihihi...karpet mak mak je...tapi entah le teman suke beno negoknyer..dulu2 bila mak bentang karpet je,,iissshh raye macam nk raya pulak, tapi bukan nak raya pon..time2 nak kenduri kawin pon,,ha mak mule la kuarkan karpet2nye yang dugulung tegak dok belakang pintu bilik hihihi pas tu ikatan gulung karpet tu..setiap muncung punjut dengan plastik tauuu, nnnn ikat dengan perca kain hahahaha nostalgia betul teman raya...sekarang teman pon udah ngikut rgope itu penjagaan karpetnyer hihihi..nanti kome tengok ye. gambonyer rgope mana teman punjut muncung karpet tu hhihihihi...

Dogel la rgomah teman semalam...ate udah dicabut semua baju2 deme..dogel le jaginyer...tapi huuuu semalam n tahun nie la teman rasa paling bnyk makan masa..teman nguruskan rgomah nie..bukan beso mana pon rgomah teman nie..tapi dek kerana bnyk benda yang teman kena selesaikan,so teman kena buat satu persatu, agar ianyer siap dengan sempurna.sampai kul 9ml tau baru teman dapat siapkan semuanyer...ate buat kerja sorang2 gitu le gayenyer tapi best tak der org ganggu. bebudak 2 orang tu ikut kakak teman kuar p GIANT, papa depa ada urusan..so buat le kerja tu pelan2, dok sorang2 x der pening2 nk pikir makan buke pose..deme buke di luo semalam..teman mkn apa yg ada je...ok la jom layan gambo2nyer ye...


Ha tengok tu abeh doge semua hihihi, ha tu karpet teman..tengok teman ikat guna perca kain pelekat en.hubbym punjunt dengan plastik atas bawah hihihi, langsir tu udah basuh tau, jemur dalam rgomah kena angin kipas lagi cepat kering bandring jemo dekat luo.yg dah x ada ruang benonyer hihihi..


Ha ini udah selesai mengemas ate jadi le ye dak..bak kata anak2 teman 
waaaa hebat la mama,, cantiknyer..nak raya dah ye mama...ha itu le karpet mak2 kita, teman beli dekat sg.buloh tahun lepas..beso lebo puas negoknyer rege pon berpatutan..karpet bawah meja tu asalnyer depan ruang tamu tu, time raye pindah dok tang tu, lepas bulan raya balik ke tempat asal ye selagi boleh digunakan...Lampu kelip2 je udah rosak, itu kena tukar beli baru hihihi...
ok kengkawan selamat mengemas ngemas hihihi


Monday, 14 July 2014

DIAM TAK DIAM

Hai semua, lama beno tak up date, entah le hape hanginnyer x der rase nk up date blog..haruuuu dibuatnyer..
Diam x diam udah 15 ari kita berpuasa ye dak...Alhamdulillah masih diberi peluang berpuasa pada tahun nie. Tahun nie kami bersahur n beriftar 4 beranak..alhamdulillah Nurin n Akmal puasa penuh bukan pose yang yok balik sekolah bukak periuk hihihi...Syukur alhamdulillah si akmal pon kuat tenaga dia berpuasa penuh, cuma first day tu dia pose sampai kul 2.30ptg je..haus la mama sian adik hihihi,, x sempat pon mama nak cakap apa, sepupu dia datang bawak ais krem pop, terus baca doa makan selamat...Hari seterusnyer alhamdulillah bak kata pepatah ALAH BISA TEGAL BIASA, baguskan adik mama puasa banyak2, sekolah banyak2, cuti banyak2 pas tu raya banyak2 hihihi..Shabas anak2 mamakan puasa penuh,,mama cuma nak latih kot2 le dapat separuh hari, tapi alhamdulillah anak2 mama kuat...

Tahun nie turn raya di kampung SMTD,, hureeee...balik kampung.....first ramadhan pon di kg, akhir ramadhan pon di kg juga alhamdulillah...Tahun nie x beria beno pon shopping moping,, sepasang sorang tok bebudak tu udah le beli...yg lain2 tu tengok2 le kot2 time jenjalan ada yang berkenan n poket tengah tebal tu boleh le beli,,kalu hidak tengok je yer..mama tahun nie x beria beno la..pakai mana yang ada je...anak2 yang seronok nak beraya, mama pon seronok jugak..tp cukuplah ala kadar...

Ok la harap2 kesihatan kita baik2 sahaja sehingga selesainye bulan ramadhan nie, agar kita dapat rahmat ramadhan pada tahun ini insyaallah...