Digital clock

Thursday, 28 March 2013

B.F

Citer PG tadi...



Ha nie citer sal pagi tadi,smlm adik bawak balik hak benda alah kat atas tu namanyer ibu colagen..yang dah dimasak oleh kak yang, tapi depa suami isteri x leh terima dek tekak pulak nk makannyer..membelinye punyer le semangat n nak basuh n masaknyer pon boleh la thn jugak prosesnyer hihihihi bagi org yg x thn dgn bauan hasil2 laut nie la kann tapi nk awet muda punyer pasal tahankan jugak ye dak???al makannyer drpd depa laki bini x makan benda alah tu si kembor saya nie pon bawak la balik rumah saya dr rumah k.yang.. pg td sebelum p keja demo la skt cara mkn yang sodap kat adik...

1. Boh 1,2 sudu makan, apa2 jus, [saya boh td pati asam jawa] ke dlm cwn yg  berisi colagen td, 
2. boh air sikit ja jgn smpi hapus colagen tu.
3. ambik sudu,bukak mulut dannn ngapppp...errrrmmmm sodapp wallllaaaahhhh....
pas tu adik boleh kata apa tau???? aaahhh ye sedap pulokkkk...
ha gitu le kaedahnyer jadi pd k.yang  n  abg yang 2 bekas lagi yg dah siap dimasak tu mkn la ikut kaedah diatas ye...selamat mencuba.... 



Ha semenjak kurang furom,nak makan pagi kat opis nie..menu simple2 je la yang teman dok makan..seperti gambar diatas ye itu menu semalam pg hihihii alhamdulillah kenyang....


ha yang nie pulok sarapan tok hubby n anak2 kemarin pagi hihihihi...bagun pagi2 sblm p kerja gigih meramas pisang...petua org tua2 guna tangan sendiri baru dapat auuuraaa nikmat tangan isteri n ibu namanyer hihihihii habis licin kat depa 3 beranak, maklumla cuti sek nie kan..papa pon pergi kerja lewat sikit dari biasa so sempat la bagi minum n mkn cekodok pisang air tangan isteri...hihihihi itu pon petua kebahagiann rumahtangga kan kawan2....senyum2 selalu.....

Wednesday, 27 March 2013

Buzzy Melanda


Salam Kengkawan, 2,3 hari nie memang rasa lak diri nie sebok pulak kat opis nie, ha mcm kak syaniaftersix kita nie la, tapi tu la kan dia dok cuti dlm pantang sekarang nie. jadinya saya ni baru nak paham2kan diri bekerja seorang2 dlm bilik nie, mau taknyer menagtok usah dikata la..mulut terkunci je x der peneman nak bersembang hahaha, tapi kengkawan tengok syaniaftersix tu tersenyum ja kan waktu bekerja,,ohhh syaniaftersix engkau lah idolaku hahahaha,,,makanyer saya kena lah laksanakan tugas2 yg diberi dengan sempurna...nk ngeupdate blog pon idak le tercapai hajatnyer, nie pon curi2 kejap, padaheynyer ade lagi khoje yang nk disiapkan hihihihi ok la kengkawan ye nanti kita jumper lagi k...

Monday, 25 March 2013

Rombongan Meminang

SELAMAT BERTUNANG 
IQBAL & MIRA
24.03.13

Ha minggu lepas balik kg tu nie la urusannyer, meramaikan rombongan meminang tok adik sepupu, sib baik rumah tunangnyer x jauh dari rumah depa so x der la makan masa yang lama sngt dlm perjalanan tu, maklumlah majlisnya kul 3pm, pas tu pulak nk terus balik KL coz hubby kena kerja pulak,sblm mahgrib sepatutnyer nk kena ada dekat K.Jaya..Elok keluar je Toll Tapah jem terus sampai Rawang..tak tau le jem ape sebabnyer..x terpikir lak nak ambik gambo semalam hihihi..elok sampai rawang je nk ke atas lagi, tak der hape pon jemnyer jalan lancar smpi le Sri Damansara, mulut nie usah kata le mcm2 andaian,kemalangan la hape la, alih2 x der apa pon yang berlaku, cuma pemandu kat malaysia nie saja je kot nk uji kesabaran sesama pemandu hahahaha..apa pon kami selamat sampai kul 7pm..walaupon dh terlewat dr jangkaan.

TEBO JALA

Ha ni aktiviti minggu lepas di kampung, tp bukan rumah mak tp rumah mak cik dekat Batu Gajah..kami balik coz ada kenduri adik sepupu bertunang..nie kerja kami sepupu sepapat la nie.mak soh tebor roti jala tok kenduri,yang kami tebor roti jala tok experimen corak2 terkini hahahaa lepas kami tebo kami makan..mak kata ate bila nak siapnyer nie hahaha tau je la bila dah jumpe ramai2 macam heeyyy ye dakk...hihihii tapi alhamdulillah tugas2 yang mak bagi dr masak makan tngh hari n sediakan roti jala n kari dia siap dengan jayanyer errrrmmm wallhhhhh sodapppp...

Kemas Mengemas

Pagi-pagi tadi saya merajinkan diri tok kemaskan meja,dan sewaktu area dengannya...hihihii bnyk x bnyk la sebakul jugak le sampah srap yg dah dikeluarkan,,pas nie kalu my manager masuk office lepas cuti besalin mesti dia kagumm tengok meja teman sebelahnyer tersusuun rapi ja hahahaha,kalu x sblm nie ya allah,saya sendiri pon x tau mana datangnyer benda2 yg x perlu tu..hihihii ha hangpa tengok saja lah setiap pesegi meja tu penuh dengan barang2 yg wajip ada atas mejaku hahaha,,itu belum tengok bawah meja lagimacam-macam ada....tp hari nie hati rasa mcm baru mula nk mula kerja kt bilik nie hihiihiii, macam staff baru kemas tempat sndiri coz takut nnti org lama mai bilik kita tengok bersepah2 pulak kan...hihihihii 
semoga saya dapat laksanakan tugas2 yang diberikan dengan sempurna amin...

Friday, 22 March 2013

Resah Orang Tua


 
Susahnye hati ibu bapa jika anak2 sukar mendengar kata..
Susahnya hati ibu bapa jika anak sukar nk solat...
Susahnya hati ibu bapa jika anak sukar belajar..
Bagaimana nk lembutkan hati anak2 agar insaf & sedar?
Cubalah hantar anak2 tersayang 10-17tahun ke:
SEMINAR SYAHDU (SEMINAR ANAK HEBAT DUNIA &AKHIRAT)
2hr 1mlm dlm pengisian keruhanian yg padat bersama ustzh & ustaz serta team SNB KASIH bermula esok.Alhamdulillah ramai yg telah berubah ke arah yg lebih baik,rajin solat,taat pd ibu bapa & rajin belajar..Kita hanya mampu berusaha...Allah yg menentukan.Ibu bapa perlu hadir dlm slot akhir yg sgt memberi kesedaran pd Ahad 230-430ptg.Moga dgn SYAHDU dpt mengeratkan lg ksh syg antara ibu bapa & anak2..amin.Pendaftaran esok bermula 930-10pg.Hanya 2 lokasi sahaja cuti sek ni.Cepat daftar ye krn tempat hampir penuh.
23 & 24 Mac (esok & lusa) di Kem Bumi Jati,Jln Kebun,Kota Kemuning,Shah Alam.Peta disertakan di sini.
30 & 31 Mac di Kolej Pendeta Za'ba,UKM Bangi.Tahniah pd yg mendaftar ye & yg baru nk daftar,blh online di snbkasih.com @ hubungi @ mesej Syahdu,nama & umur anak serta lokasi pilihan di atas ke:Ust Shah 019-4602317
Ust Zainal 013-3117200 Kak Marlina 017-2155120 
Cik Kyra 013-3930485 Sdra Nasrullah 014-2334622 
Ustzh Sharifah 019-3897506 Ust Wan Muhd 012-9918468.Penginapan..7x makan..fail...modul & sijil diberikan..Terima kasih ye.

Nota: saya nak kongsi info jika ada diantara kengkawan yang berminat..tapi bohong la kalu saya nie dok kata saya tak risau dengan ragam anak2 yang semakin membesar....kecot perutt komeee,     mak bapak nie mikiooo heeyy anak2 betul kannnn???

Menu Terjun


Citer sikit la, nie la antara menu2 yang sempat disambo, dilempo, dicedok hamboiii, 
sampai macam tu sekali kan hihihihi..terjadinya tatkala tipon berbunyi antara beberapa minit or jam sebelum my hubby pulang kerja...sib baik la hubby selalu kata masak yang simple2 je la ye sayang hihihihi bila dengar SAYANG tu yang mintak simple, bagi beria2 tu hihihiii iklas nie tau abang masak tok abang....entah2 tektik dia la tu kan sebut sayang bagai coz selalunyer mintak simple dpt berdouble2 hahahaa apa pon puas hati dapat sediakan makan kat hubby n syoookk bila tengok dia makan habis weeehhh jgn x caye tau..sorang2 je dia makan nie....sayang la kat dia....jgn mareee ha kawan2...

Dah Selamat Melahirkan




Nak Ucap Tahniah kat kawan kita syaniaftersix coz dah selamat melahirkan baby girl kul 1.30pg td..Semoga mama n baby sihat2 sahaja...
Comel kan??

Thursday, 21 March 2013

Hasil Creative Nurin

Ha kawan-kawan tau x rgope ape kah benda di atas????? 
Nie kerja2 dlm sbjc BI..
Tanye Nurin:- Nie Arnab yang kita buat..org lain x buat mcm nie, kita sorang je buat mcm nie... 
Arnab????errrmmm sebab dia kata dia srg ja yg buat mcm nie saya kata kat dia baguuuueeeehh org x buat ko buat hihihihihi


Ha yang nie pon antara kerja2 dlm sbjc BI..Banyak pulak la yang bebudak umur 7thn zaman sekarang nie kena persembahkan...x sama mcm zaman mama depa dolu2..
ZAMAN BETUL-BETUL DAH BERUBAH..
Sebelum yg dekat atas nie dah siap yg lain..tapi comel2 je saiznyer..maklum la cakap mengejut mn nk ada benda2nyer yg x dernyer gmbar yg besar2 tu la...nurin dah bawak pi sek,cikgu dia dah chop nice work 15/3/2013..pas tu dia bawak balik..dia cakap, mama cikgu x gantung pon gmbar tu..kenapa?
''Kecik beno..Cikgu tak berkenan katanyer'''Hamboiiiii terkedu cheq dia habaq lagu tu....pas tu dia tersengeh2 mcm kerang busuk..dia jwp takk la ma..hihihi kita yg ckp.. pas tu dia pujuk soh bg gmbr2 fmily yg besar2 nk buat mcm dlm buku teks tu..senang nak potong n tampal....itu lah hasilnya....


Wednesday, 20 March 2013

MAKAN,MAKAN,MAKAN

Pagi nie, B.fast sorang2 , kawan makan minum bersama dah mula cuti bersalin errrmmm.
Sorang lagi ibu mengandug belum sampai lagi, jadi makan je la kek lapis n nescafe o niee pon sodap, tapi x sesedap makan beramai2....

OVERDEU

Ehhh bila pulak ngandungnyer tetiba dah overdeu pulak ye..
fening kengkawan bacanyer ye..
Ha nie bukan cite sal saya nooo..saya x ngangung apatahlagi overdue hihihiii
Ingat x sal kawan opis saya yang saya dok post entry GELABAH TAK TENTU PASAL TU, dia tak bersalin lagi dari hari tu..Hari nie la hari yang dia kena serahkan diri di spital..makanyer baby x mau kuar dah tentu la doc bg induce,,,nak soh baby kuar..''kuar la ye nak semua sedang menantikan kelahiran kamu ke dunia ini'' Mari kawan-kawan kita doakan agar sahabat kita syaniaftersix.blogspot.com selamat melahirkan ye  amin....

Tuesday, 19 March 2013

Ragam Akmal


Nie dia budak banyak akaiii...tu yang dia dok sarung kat kepala tu selimut baby..dia kata dia la baby mama x der baby,,jadi bagi adik yang pakai..nak terbang jadi superman...ahahahahaa ikut hang la deeekkk ooiiii janji x kacau mama buat kerja no....

Monday, 18 March 2013

Sepetang Dihujung Minggu

AKTIVITI PETANG SABTU
Sepetang di Tasik Biru Kundang, nie la aktiviti kami anak beranak, pusing-pusing cuci mata...tengok matahari terbenam,,,pas tu pusing-pusing cari makan lak yee...


Lepas matahari jatuh kami pon beredar le dr situ ye dak, tak kan nak dok tepi tasik sampai malam pulak hahahaa,,,destinasi seterusnya BBQ & STEAMBOAT BUFFET KUANG....Ha dari bulan 11 thn lepas nak mai makan kat cnie tapi ada je halangannyer..tapi memangdangkan hari tu kami p pusing2 dengan abah n mak hubby..almakanyer terpikir kat pikiran nie haaa bawak makan kat BBQ kuang okkkk...errrmm alhamdulillah mertua pon happy n enjoy makan kat cni,,,,nanti kita mai lagi no....
Harga dia siap pakage dgn air n ais cream cedok2 tu..
DEWASA RM22, DAN KANAK2 7Thn keatas RM15,
nurin tak kena cas pon bebudak nie makan tara mana la sangat kan.alhamdulillah tokey kedai nie pon paham...Yang Mak n pak depa Makan le beno-beno [puas]..

Terkenang Semasa Dulu........

Hain Kengkawan...
Ha nie nak citer ckit sal kenangan dulu2 era2 90an hihihiii lama tuuuuu...


Citernyer gini...ha brg2 dekat atas tu tok nurin bawak p sek tok subject BI,,
tah hape la cikgu dia nk buat..
Tapi saya bukan nak citer sal cikgu nurin tauu,,,nak citer sal panda yang dok muncung tu..Dolo2 zaman 90an water colour tu la yang arwah abah beli tok kami 5 beradik percaya ka dak..satu tu kongsi 5 orang...errrrmmm  tau dak mcm mn nk kongsi..saya dengan kembar sib baik la 1 class dah tentu subject tu waktu n hari yang sama kan..tapi pulak kak yang saya nie tua 2tahun dari kami, subject seni dia kena pulak hari yg sama..wktu ja berbeza...kalu dia dulu guna..lepas habis class dia saya or adik p la berlari ke class kak yang nie tok ambil panda tu..masa tu tengok kengkawan lain bawak semua kotak biru tinggi BANCHO...kami pakai panda ja...apa pon kita kena bersyukur kan? Betul betul betul....Tapi  saya beli panda tu tok nurin suruh dia tau sejarah2 org tua dia hihihi....walaupon skrg nie sebenarnya boleh kalu nak beli brand BANCHO tu..syukur alhamdulillah rezeki anak2 tu ada..
.BERAKIT-RAKIT KE HULU, BERENANG-RENANG KE TEPIAN, 
BERSAKIT-SAKIT DAHULU, BERSENANG-SENANG KEMUDIAN..

Friday, 15 March 2013

Rezeki Petang Jumaat


Ha nie rezeki di petang JUMAAT..boss belanja..
alhamdulillah semoga boss dipanjangkan umur murah rezeki amin...
Kueh bingka ubi tu memang sedap sungguh lembut, gebu secukup rasa..
eeerrrrrmmm walllaaahhh..
Kueh-kueh yang lain tu pon sodap, 
tapi tak tau kat mana boss beli, 
nak kata area kawasan office nie memang bukan looo, 
coz sayaaa dah dok tang nie lapan tauuunnn, 
memang dah kenai kueh-mueh Bandar Sri Damansara hihihihi
okkk jemput kengkawan jamu selera nooo...

SERBA TAK KENA

Hai kengkawan..
Pagi nie adalah hari jumaat penghulu segala hari..Sepatutnyer indah2 belaka ye dak?
Tapi lain lak kesahnyer dengan saya hari nie,,, waduh2...bikin ribut sekali....
kesahnyer buat apa pon serba x keruan [kena] dibuatnyer..

1. Ha nie kesah pertama AIR DAN GULA


Selalunyer sukatan tok sejug air nie gulanyer 5 sudu besar gitu..tapi memandangkan pagi nie hubby sorang2 ja nak minum buat separuh ja la, makanya sukatan gula tu pon kurang lah ye dak?tapi.....setelah dibubuh serbuk teh dan gula 3 sudu untuk air separuh dr jug tu,,seelok2 ja sayaaa boh air dalam jug tu  dengan bangganya p hambek balik gula yg dah boh kat tempat asai dia tu p cedok lagi 4 sudu besar gula.. aduuuuhhh apa yang ku buat niiee...makanyer hasilnyer memang manis kedeking [sesangat] la jawapnye..ini bukan nak buat ayaq teh oo nie namanyer ayaq gula teh oooo..kena la saayaa punggahkan air tu dlm bekas lain...leh buat 2 jug tauuuuu...

2. Kesah kedua PATI SARSI DAN BOTOL AIR


Ha nie pulak, nak bancuh air tok nurin bawak pi sek..
nak masukkan pati sarsi dalam bekas air,
  tetiba lak tuangan tu tak masuk ke mulut botol air tu...
yang dapatnye, ha tu atas table top pulak peginya, dah la pati air tu balance yang terakhir..
kengkawan tengok lah botol air tu kosong ja sikit pon tak masuk...
aduuhhhhaaaii apo la kono nyeeerr,, hai la nasibbbb.....



Thursday, 14 March 2013

Hai Hai Hai...

Hai kengkawan..entry pendek ja nie..
Ingat tak pasai kawan saya syaniaftersix tu..dia x bersalin lagi..ingatkan hari selasa tu turun tanda dah nak bersalin..

Tup-tup dia sms bagi tau baru balik chek up kat sepital..misi kata leh balik dulu...uuuiissh baby tak mau kuar lagi , syok yee dok dlm pewot mama tu..
siap sambung balik masuk kerja esoknya hihihihii

Itu lah pengorbanan seorang ibu....ish ish ish besar sungguh pengorbananmu oh ibu>>>smlm due datenyer pon dia tak mau kuar lagi...apa yg penting kita doa untuk syaniaftersix n baby yg bakal lahir semoga dipermudahkan nooo...

Tuesday, 12 March 2013

Gelabah Tak Tentu Pasal

Salam semua,,

Pagi nie dlm kul 7.50am tengah dok ralit-ralit siap nak p kerja tetiba ada bunyi massage from line maxis phone...opsssss kak aisyah nak bersalin ke??..tup-tup memang x sangkal lagi, memang dia lah orgnyer ''Akak dah turun tanda tp tak sakit lg.Jap g nak p spital''...tetiba lak saya yang dok kalut kedepan kebelakang..aduhhhh kenapa pulak le aku yg dok rghasa gini...te...nang-te...nang...hihihihihi tarik nafas sekali panjang2 n lepas haaa lega..apa pon saya doakan syaniaftersix.blogspot.com selamat melahirkan yer...

ha gambar nie saya copy paste dr blog syaniaftersix.semoga dipermudahkan segala urusan....

Monday, 11 March 2013

ERRMM MENU????


Bila tiba ja hari jumaat, pa nak masak hujung minggu nie????menu tu mesti la lauk pauk dan nasi..hubby saya nie memang perut org melayu la katakan..kalu masak selain dari nasi..nanti dia cari jugak nasi..so dari nak masak 2x baik la bagi makan nasi kenyang2 hati pon senang tak gitu kengkawan? anak2 pon macam papa depa jugak berat nasi..tapi sekali sekala tu boleh la jugak tukar selera ye dakk...ha nie la antara menu2 di kala hujung minggu...

 Pening2 pikir pon alih-alih simple2 jugak hasilnyer..Asam pedas, Ikan Sambal, Telur Puyuh Masak Kicap, Sayur n Udang Hape tah namanyer yang pasti selesai hahahaha, kalu habis licin puas hati masak, tak gitu para isteri-isteri n ibu2?????


Menu nie sebenarnyer last week punya..baru up load ja gambar dia...bila siap ja menu nie, uiiisssh  rase macam dok kat kampung pulak,,dok makan atas pangkin dengan angin sepoi-sepoi bahasa waduuhhh syokk bangat,,tapi saya x pernah pon makan2 atas pangkin tak ada pon dekat kg saya, yang ada sekeliling lombong yg terbentang luas hihihi...tapi memang puas hati masak kuih lopeh sagu nie n pengat pinsang wallahhhhh sodap...nurin siap bawak bekal la pi sek kuih lopeh sagu tu sedap katanyer nak makan dengan kawan2..ha menu nie hubby saya memang tak makan le..almakanyer saya n anak2 ja la yang dok perabehkan...

Saturday, 9 March 2013

Tersentuh giler hatiku.....[G...M]

Hari nie kena p buka office coz ada maintenace nak buat kerja, dan macam biasa kalu kena jengukkan muka waktu cuti, kerja rumah n masak- memasak kenalah diselaikan dulu...kul 6am dah bagun,lepas solat subuh terus zasss p mulakan kerja2 untuk memasak, dok ralit2 memasak baru siap 2 jenis lauk dlm kul 7.40am,,oopss x sempat nie nak tumis sayur,kain baju pon belum sempat nk jemur nie aduhh,,,bebbudak nie tak bagun lagi...dan mula le radio berbunyi dari dapur tok smpikan bunyi ke dlm bilik...hahahaha apa lagi jerit2 la panggil nurinnnnn bagun2 mandi mama nk p office nie cepat2..akmal yg dh bgn kul 6 tlg temankan diri sambil tidur atas kerudi depan buat dekkk je dengar bunyi radio tu hampeh betul bolayan je dia.. tup2 massange masuk dr si dak maintenance tu, ''kak dalam kul 10am ye,hatware bukak kul 9....baca2 je trs aku berdesup..hangin..janji kul 9am..kul 9am hari nk buat kerja baru sebok nk cari barang..padahalnyer dh tau 1 minggu awal yg nak mai cnie buat kerja...kita nie dok terkejar2 le nak siap2kan kerja rumah,biar sama balance kerja rumah siap n kerja kat office siap, bukan apa papa bebudak nie dah janji nk bawak keluar...kalu dah sampai pon lambat,makanyer lambat le jugak siapnyer...ermmmm hampeh tullll..dah sampai lambat sempat lak depa terus pi minum dulu aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......ha nie depa baru sampai 10.40am n baru nak punggah2 barang, ok la nnti sembang lagi da da.....

Friday, 8 March 2013

Muda-Muda Pelupa

Muda la umur macam saya nie baru 20thn 9bulan...hahaha, ni citer pasal pagi tagi dlm kul 7.50am, dok kemas2 tang singki sblm nk keluar p kerja, dok alih2 jak masukkan ke dalam singki tup2 terpandang menda alah nie.....


Alamak....nurin tak bawak air...aduh patut la masa dia dok turun tangga asyik dok perati ja mcm ada yg kurang tapi tak perasan apa2 pon, dah kul 7.50am lak baru perasan la...maafkan mama ye cayang...tapi tak pa kan? mama dah bagi duit belanja harap2 anak mama pandai la dok pikir lagu mana nak buat kan...bukan lagu DO RE MI ye...hihihi, errmm lagi pon baru first time tau mama jadi pelupa tu..harap2 lps nie tak terjadi lagi yeee....

Thursday, 7 March 2013

Aduh Sakitnyer


Ermmm hari nie perut x berapa nk sehat la..sakitnyer mengalahkan org yg semakin hambir nk beranak nie,, mcm mn tu?..Best frends pulak dah sebulan tak datang jenguk...jenuh pikir dia pi mana tak mai mai pon, sampai sakit abis satu badan no..ha hangpa jgn dok pikir kot lain no nanti my yayang tercuak pulak baca entry nie hihihiii yayang jagan dok kalut no..maklum la org pempuan nie setiap bulan best prend dia msti mai jenguk..bila x mai jenguk tu kami dok risau la tak gitu..apakah kemungkinannya...hahahahaha kita nantikan citer selanjutnya k...

Wednesday, 6 March 2013

Astro oh Astro


Salam, ha nie penagan ASTRO,,dah ada chanel nie saya dah x boleh nak nonton lain2 chanel dibuatnyer..anak oh anak, si nurin nie suka dok tengok siaran2 yg dok ada dalam TVIQ nie..yang paling dia suka Propesor Comot,Clever, AdiMetik...org lain x leh kaco errrmmm, harap2 IQ anak mama nie pon berkembang baik la nooo..


Monday, 4 March 2013

Menanti Kelahiran

Salam Semua...
opppsss bukan saya yang dok tunggu hari kelahiran no tapi
ha ni la orgnyer yang dok tunggu saat2 kelahiran yang ke-3 beberapa hari lagi, sib baik saya x berjangkit kalau daq almakanyer tutup la account dept hahahaha, nie gambaq masih slim melim lagi no.. semoga dipermudahkan segala urusan buat syaniaftersix.blogspot.com..